Лидерите на талибаните получават убежище в Пакистан
Лидерите на талибаните получават убежище в Пакистан / БГНЕС, архив

Високопоставен представител на Пакистан за пръв път призна публично, че страната му дава безопасно убежище на лидерите на афганистанските талибани и добави, че това позволява на Исламабад да упражнява влияние върху тези ислямистки бунтовници да участват в преговори, предаде АФП.

Изказването на съветника по външни работи Сартадж Азиз идва след години на отричане от Исламабад, че подкрепя талибаните, и в момент на обсъждания как да се възобнови диалогът между Кабул и ислямистките бунтовници.

Говорейки за афганистанските талибани пред мозъчния тръст Съвет за външни отношения във Вашингтон, той увери: "Имаме влияние върху тях, защото ръководителите им са в Пакистан, там ги лекуват, там са семействата им". "Затова можем да окажем натиск и да им кажем да се върнат на масата за преговори", добави той, според публикувания в сайта на Съвета текст на изказването му.

Това изявление потвърждава една публична тайна, особено откакто Пакистан стана посредник за организиране на пряк диалог между правителството на Афганистан и талибаните, отбелязва АФП.

Смята се, че повечето лидери на афганистанските талибани живеят в югозападния пакистански град Кета, а други са в северозападния град Пешавар или в южния пристанищен град Карачи.

Азиз заяви, че Исламабад е заплашил талибаните, че ще ги експулсира, за да ги накара да участват в първите преки преговори, които започнаха миналото лято, но бяха прекратени след обявяването на смъртта на историческия лидер на талибаните молла Омар.

"Преди срещата на 7 юли м.г. се наложи да използваме някои от тези средства за натиск - ограничихме придвижването им, както и достъпа им до болници и други места, и ги заплашихме, че ако не участват в преговорите, ще ги експулсираме", заяви Азиз.

Източник: БТА