/ iStock/Getty Images
Един от лидерите на италианските антиваксъри Луиджи Марили почина на 64-годишна възраст от COVID-19 в болница в Перуджа, съобщиха местните медии.

Новина за смъртта му беше разпространена във Facebook от социалното движение „Да освободим Италия“, което обединява много противници на ваксинацията.

Сблъсъци с полицията при антиваксърски митинг в Италия - СНИМКИ

Според "Corriere della Sera" един от близките приятели на антиваксъра, предприемачът Марино Рекиути, в чиято компания е работил Марили, директно е написал в социалната мрежа, че той е починал от COVID-19.

„Почина истинският ми приятел, когото познавам повече от 15 години, който работеше с мен и който можеше да бъде спасен, ако не следваше вашата идеология, вместо да се вслушва в съветите на семейството си и приятелите. Всички трябва да се срамувате дори да произнасяте името му", написал Рекути в коментар, който впоследствие е изтрит.

Вариантът Омикрон вече преобладава в Италия

Историята беше отразена от много италиански медии, което предизвика остра реакция от движението „Да освободим Италия“. То публикува специално съобщение на уебсайта си, в което призовава пресата да спре „медийното плячкосване“ около смъртта на Марили и заплаши с съдебен иск.

В същото време в съобщението се подчертава, че „ваксинираните и неваксинираните са заразени и боледуват по един и същи начин“.
РИА