Личност на годината на сп. „Тайм: медикът, борещ се с ебола
Личност на годината на сп. „Тайм: медикът, борещ се с ебола / снимка: БГНЕС

Здравните работници, които се борят с разпространението на вируса ебола, бяха избрани за личност на годината от американското сп. "Тайм", съобщиха ТАСС и Франс прес. "Те поемаха рискове, но упорстваха, жертваха себе си и спасяваха" живота на пациентите, коментира решението на сайта на изданието главната редакторка Нанси Гибс.

Според нея епидемията от ебола заплашва много държави по света. "Ебола е война и предупреждение", каза Гибс.

"Почти нищо не можеше да спре по-нататъшното разпространение на заразата. Правителствата нямаха необходимото оборудване, за да реагират; Световната здравна организация отричаше всичко и беше затънала в бюрократщина. Първите, които се отзоваха, бяха обвинени, че бият напразна тревога, въпреки че опасността нарастваше. Но хората на място, специалните сили на "Лекари без граници", медиците от християнската организация "Самарянска кесия" и много други от целия свят се бореха рамо до рамо с местните лекари и медицински сестри, шофьори на линейки и погребални екипи", каза тя.

"Заради неуморните прояви на кураж и милосърдие, заради това, че даваха на света време да укрепи защитните си сили, заради поетите рискове, заради постоянството, заради жертвите и спасяването - борците с еболата са личност на годината на "Тайм" за 2014 г.", заяви Гибс.

На второ място в класацията бяха поставени участниците в протестите в американския град Фъргюсън срещу mолицейското насилие спрямо чернокожи. На трета позиция се нареди руският президент Владимир Путин. Говорейки за него списанието го определя като "империалистът, който си е поставил мисията да възстанови руската империя".

Миналата година списанието определи за личност на годината папа Франциск.