Леван Гачечиладзе призова за единство в лагера на грузинската опозиция
Леван Гачечиладзе призова за единство в лагера на грузинската опозиция / снимка: БГНЕС
Единният кандидат на грузинския Национален съвет на опозиционните партии за предсрочните президентски избори през януари Леван Гачечиладзе призова за единство в лагера на опозицията, предаде ИТАР-ТАСС. Само единна опозиция може да победи Саакашвили и всички трябва да разберат това, подчерта Гачечиладзе.

Сред принципните моменти в предизборната програма, върху която работи, кандидат-президентът посочи "премахване на президентския пост" и "независимо правосъдие".

Разглеждаме различни политически модели, но се очертава да направим избор в полза на парламентарна република, заяви Гачечиладзе в интервю за руския в. "Твоят ден". Той потвърди, че ако спечели, "ще стане последният президент на Грузия". "И слава Богу. В страната ми ще управлява демокрацията, а не някаква диктатура", каза претендентът за висшия пост.

Според Гачечиладзе не е изключено, с оглед на изострената ситуация по границата с Абхазия, след обявеното извънредно положение Саакашвили да въведе и военно положение в Грузия, което би му дало възможност да отложи изборите с 60 дни. Саакашвили в момента е просто неадекватен, заяви той. В Грузия продължават арестите, добави Гачечиладзе.

Еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер настоя в интервю за берлинското издание "Тагесшпигел" Саакашвили да отмени "възможно най-бързо" извънредното положение в Грузия. Европейската комисия е твърде разтревожена от медийните ограничения, въведени в кавказката република, заяви тя.

Бенита Фереро-Валднер остро разкритикува грузинските служби за сигурност, упражнили силов натиск срещу демонстранти още преди извънредното положение. Еврокомисарят обеща на предстоящата среща с грузинския премиер Зураб Ногаидели "много ясно да постави на дневен ред" искането за свободни президентски избори. Гласуването е насрочено за 5 януари, припомня агенцията.

В миналото ЕС активно е подкрепял Грузия, припомня Бенита Фереро-Валднер. Работихме заедно върху изграждането на правова държава, реформата в правосъдието, борбата с корупцията, каза тя. По думите й политиката на добросъседство отваря пред ЕС нови възможности за диалог с грузинските политици.