Лавров настоява за покана към Иран за мирната конференция за Сирия
Лавров настоява за покана към Иран за мирната конференция за Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

Иран „неизбежно” ще бъде част от усилията да се сложи край на сирийската гражданска война, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде АП. Москва призова Запада да покани Техеран да участва в мирната конференция за Сирия, която ще започне следващата седмица в швейцарския град Монтрьо.

Сергей Лавров
се срещна в Москва с иранския си колега Джавад Зариф. По-късно към тях се присъедини и сирийският външен министър Уалид Муалем, с когото Лавров ще има утре отделна среща.

Иран „трябва и неизбежно ще бъде част от общите усилия за уреждане на сирийския въпрос”, каза Лавров. Той потвърди становището на Москва, че трябва да се позволи на Техеран да участва в конференцията за Сирия. САЩ са против участието на Иран, който е най-силният регионален съюзник на сирийския президент Башар Асад, в започващата в сряда среща.

Днес иранският външен министър се срещна и с руския президент Владимир Путин, който похвали иранското ръководство за постигнатото през ноември споразумение с международната общност за ограничаване на иранската ядрена програма срещу облекчаване на западните санкции срещу Техеран. Путин призова също така за разширяване на търговските връзки между Русия и Иран, предава БТА.

Запитан дали са верни твърденията, че Иран преговаря с Русия за сделка, която би му позволила да изнася петрол срещу внос на руски стоки, Зариф заяви пред агенция Интерфакс, че руско-иранските отношения не нарушават никакви международни норми и не са насочени срещу трети страни. Зариф каза, че той самият не е участвал в такива разговори и не знае дали са водени такива такива разговори между ирански и руски компании.