Обществената библиотека в село Иванкив, районът на Киев. Библиотекарката Светлана Годун държи в ръцете си книга, пробита от два куршума. Жената внимателно се опитва да разгърне страниците ѝ. И разказва, че това е Енциклопедия на съвременна Украйна.

 След окупацията, казва тя, руските войски са оставили този горчив спомен, докато са стреляли в сградата.

"Книгата е спряла куршумите. Това е начинът, по който руснаците се борят срещу украинската култура", разказва Светлана пред Voice of America (VOA).

Село Иванкив беше окупирано от руснаците за 36 дни в началото на пълномащабното нашествие през 2022 г.

Годун казва, че нейната библиотека е "извадила късмет" в сравнение с библиотеката в съседното село Обуховичи. "Когато влязох след деокупацията бях шокирана. Всичко беше разпръснато. Руснаците си бяха направили от книгите прозорци, през които да стрелят", спомня си Олена Шумак.

 "Бяха откраднали географския атлас на Украйна и руско-украинските речници. Както и романът за възрастни "50 нюанса сиво", добавя библиотекарката от Обуховичи.

Въпреки всички щети, библиотеките отварят отново веднага след напускането на руските войски.

Сега двете библиотекарки се опитват да съберат пари за книги и ремонт, а местните хора се включват да помагат. Всички споделят, че книгите са им липсвали по време на руската окупация.

След няколко пътувания, за да помогнат на Украйна, френските писатели Ан и Лоран Шан-Масар решават да останат за по-дълго.

"Всъщност баба ми беше украинка, така че винаги сме искали да посетим тази страна. За съжаление не успяхме да го направим преди войната. Когато се случи голямото руско нашествие, ние всички искахме да се включим и да помогнем на тази страна. Това не е само военна агресия, знаете, това е и културна", добавят двамата писатели.

Дори по време на война казва, украинците са жадни за културни събития. Някои библиотеки, особено на фронтовата линия, са се променили драстично.

Така например Централната библиотека на Никопол разполага с бомбоубежище, което се ползва от цялата област. "Хората идват тук да нощуват, когато градът е обстрелван. Винаги първо минават през библиотеката, вземат книги, след това слизат в мазето и четат", споделя Максим Ситняков.

Много библиотеки са станали това, което украинците наричат ​​"точки без пречупване". Там са осигурени необходими неща като топлина, вода, място за почивка и комплекти за първа помощ.

В Иванковската община библиотекарите плетат маскировъчни мрежи сред книгите. И във всяка минутка, в която не са сред книгите, смелите дами са доброволци в помощ на украинската армия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Voice of America (VOA)