/ iStock/Getty Images
Вероятно днес броя на случаите с COVID-19 в света ще достигне 6 млн., а 365 хиляди ще достигне борят на починалите. Това прогнозира доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

За вчерашния ден все още най-голям е броят на новозаразените в две страни - САЩ с 22 хил. нови случая и Бразилия с 24 000. В Русия са 8 371, Франция 3 300 и в другите страни вече са значително по-малко - под 1000.

Вече втора седмица Швеция е водеща в Европа по заболеваемост. За вчерашния ден новорегистрираните случаи там са 669, а починалите за 24 часа са 46. За сравнение с Дания - новите случаи са 32, а починалите са 3. Разликата е над 15 пъти.

На Балканите също има интересно явление, отбеляза Кунчев. Три страни имат под 10 новорегистрирани за вчерашния ден - Хърватия, Гърция и България. Останалите са с по-голям брой. Водеща е Турция с 1182 нови случая, а смъртните случаи там са 30.

"Тези данни ни дават основание за оптимистични заключения, че разпространението в България и на Балканите на COVID-19 стабилно намалява, което ще ни даде възможност в първата половина на юни да вземем решение за допълнително отхлабване на мерките, особено в рамките на ЕС, където очаквам, че ще има общо репение в средата на юни за напълно отваряне на границите и свободно движение на хора", обясни Кунчев.

 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 28 май 2020 г.