Полицията в германската провинция Саксония бе подложена на сериозни критики, след като при протести на крайно десни и на леви се стигна до сблъсъци, предаде ДПА.

Смъртта на 35-годишен германец в Кемниц в неделя, за когото се предполага, че е бил убит от двама кандидати за убежище от Ирак и Сирия, провокира двудневни протести на крайната десница в града.

6 ранени при сблъсъци между демонстранти в германския град Кемниц

Вчера по време на втората демонстрация за два дни в Кемниц се стигна до сблъсъци между близо петте хиляди крайнодесни демонстранти и около хилядата леви демонстранти, излезли да протестират срещу тях. Бяха ранени шестима души.

Кемниц
БГНЕС

Говорител на полицията призна по-късно, че в Кемниц не са били разположени достатъчно полицаи, които да предотвратят насилието.

Председателят на синдиката на полицаите Оливер Малков заяви пред германски вестник, че причината за недостига на полицаи са масовите съкращения на служители на реда през последните години, посочва ДПА.

Кемниц
БГНЕС

Той отбеляза също, че в Германия се наблюдава тенденция гражданите да започват сами да се защитават.

"Щом държавата изглежда вече не полага усилия да защитава гражданите, те взимат нещата в собствените си ръце и започват да разчитат на групи за самозащита и доброволни патрули".
БТА