Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Опонентите смятат, че това е опит за вдигане на избирателната активност
Москва съобщи, че ще раздава ваучери за пазаруване на гласоподавателите, които участват във всенародното гласуване по конституционните промени, които може да позволят на руския президент Владимир Путин да остане на власт до 2036 г., предложение, което критиците порицаха като груба тактика за повишаване на избирателната активност, предаде Ройтерс.

От 25 юни до 1 юли руснаците трябва да гласуват, за да одобрят или отхвърлят конституционните промени, една от които би дала възможност на Путин да остане на власт още два шестгодишни мандата, вместо да се оттегли през 2024 г.

Путин одобри датата 1 юли за референдума за конституционни поправки

Разнородната руска опозиция смята гласуването за прикритие на конституционен преврат и се опасява от измами, припомня Ройтерс. Критици, сред които опозиционния лидер Алексей Навални и партия "Яблоко" планират да не участват в гласуването, като смятат резултата от него за предопределен.

Днес Алексей Немерюк, висш представител на московските власти, заяви, че на жителите ще бъдат раздадени 2 милиона ваучера на обща стойност 10 милиарда рубли (144 милиона долара). Те ще могат да ги похарчат в магазини и ресторанти, съобщава агенция Интерфакс.

Немерюк уточни, че ваучери ще получат тези, които участват във всенародното гласуване, и подчерта, че средствата ще помогнат за съживяване на потребителското търсене след отмяната на наложените заради коронавируса ограничения.

Критици обаче порицаха решението като тактика да се отведат гласоподавателите до урните и го сравниха с икономическата подкрепа по време на карантината. Множество малки предприятия се оплакаха, че тя е недостатъчна.
БТА