/ iStock/Getty Images
Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, коментирайки назначаването на Валери Герасимов за командир на руската военна групировка в Украйна, заяви, че това решение е свързано с разширяването на "мащаба на задачите“ на "специалната военна операция“ и няма какво да добави към изявлението на руското министерство на отбраната по този въпрос, предава РИА Новости.

По-рано руското военно ведомство съобщи, че началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Герасимов е новият командир на армията в Украйна, един от неговите заместници ще е главнокомандващият военновъздушните сили (ВВС) Сергей Суровикин, който преди това заемаше тази длъжност.

"Коментарът беше даден вчера от Министерството на отбраната. Във връзка с разширяването на мащаба на предстоящите задачи. Няма какво да добавя към това", отбеляза Песков пред репортери.

Назначаването на Герасимов за командващ руските войски ще спомогне за повишаване на ефективността при вземането на решения, смята военният експерт Алексей Леонков, цитиран от РИА Новости.

"По-рано имахме специален командир на СВО, но неговите правомощия не покриваха целия набор от задачи, необходими за успешното провеждане на операцията, а има много въпроси за решеване, които трябва да бъдат решени бързо: това е снабдяването на войските с въоръжение и техника, евакуацията на ранените и т.н. Началникът на Генералния щаб има пълния набор от правомощия и не се нуждае от допълнителни одобрения за вземане на оперативни решения“, посочва специалистът.

Според него предишният командващ в Украйна Сергей Суровикин е управлявал само частите, разположени непосредствено на фронта, но авиацията и флотът са извън зоната на военната операция, което създава проблеми с координирането на решенията и синхронизирането на действията.

"Това решение е взето с цел провеждане на широкомащабни операции, за които едно отделно командване на СВО не е достатъчно. Началникът на Генералния щаб винаги разполага с актуална информация за всички аспекти от дейността на въоръжените сили, което ще помогне да се избегнат неразбирателства и бюрокрацията“, обяснява още руският военен експерт.

Други анализатори посочват, че с този ход Герасимов ще трябва да поеме лична отговорност за развитието на войната в Украйна, като ще му бъде даден картбланш да използва всички сили и средства на руската армия за реализиране на "разширения мащаб на задачите“.
Агенция "Фокус"