Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов бе назначен в сряда от министъра на отбраната Сергей Шойгу за командващ "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.

Съобщено бе в изявление, че "за командващ Обединената групировка войски (сили) (в зоната на "специалната военна операция" в Украйна) е назначен началникът на генералния щаб (на руските въоръжени сили) армейски генерал Валерий Герасимов. Негови заместници са: главнокомандващият Въздушно-космическите сили армейски генерал Сергей Суровикин, главнокомандващият Сухопътни войски армейски генерал Олег Салюков и заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Алексей Ким."

Решението за повишаване равнището на ръководство на операцията се дължи на "разширяването на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, (както и на) необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между (различните) родове войски от въоръжените сили, а също и от подобряване на качеството на всички видове поддръжка и на ефективността на управлението на групировките войски (сили)", обясни руското министерство на отбраната.

Киев: Руските сили не контролират град Соледар

През октомври миналата година за командващ Обединената групировка войски в района на руската "специална военна операция" в Украйна бе назначен Сергей Суровикин, който от 2017 г. е главнокомандващ Въздушно-космическите сили на Русия, припомня ТАСС.

Поредната смяна в командването на руските войски в Украйна идва повече от 10 месеца след началото на инвазията на 24 февруари миналата година, на фона на ожесточените сражения за градовете Бахмут и Соледар в източната Донецка област след поредица руски военни неуспехи в последно време, включително загубата на Херсон през ноември.

„Дейли телеграф“: Генерал Армагедон дисциплинира и стабилизира руските сили
 
Суровикин, наричан "Генерал Армагедон", тъй като има репутацията на безмилостен командир, пое командването на "специалната военна операция" през октомври. Назначението му бе предшествано от поредица успешни украински контраофанзиви, които обърнаха хода на конфликта, посочва Ройтерс. Сега той все пак ще остане заместник на Герасимов.

Началникът на руския генерален щаб е подложен на остри критики от руски блогъри, подкрепящи войната, заради многобройните неуспехи на бойното поле по време на кампанията, която Кремъл очакваше да приключи за кратко време, отбелязва Ройтерс.

Масираното настъпление към Соледар в сряда е част от опитите на Русия да завладее целия регион Донбас. Руските сили изглежда имат надмощие в битката за града, посочва Ройтерс.
Николай Станоев/ БТА