Димитър Ковачевски и Кирил Петков среща НАТО
Димитър Ковачевски и Кирил Петков среща НАТО / БГНЕС
По спора на РСМ с България е нужно бързо решение, но не и прибързано. В момента се водят преговори, но все още няма взаимно приемливо решение. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски.

Никога не съм се обвързвал с дати. Винаги съм казвал, че имаме нужда от бързо, но не и прибързано решение. Външните министерства на двете страни работят по политическите въпроси. Тези политически въпроси се обсъждат на срещи в съответствие със стандартите на международните отношения. В момента работим по обмен на идеи по отворени политически въпроси и щом има документ или решение, което е приемливо и за двете страни, то ще бъде съобщено на институциите в България в съответствие с техните законови процедури и у нас в съответствие с нашите разпоредби и нашите закони. В момента няма такова взаимно приемливо решение“, каза премиерът Ковачевски в отговор на журналистически въпрос.

Христо Иванов: Тайни договорки да вдигнем ветото за РС Македония няма

Той подчерта, че няма никакви тайни преговори или разговори по този въпрос и че всичко, което се обсъжда, вече е известно.

„Знаете, че с България имаме отношения, които се основават на честна комуникация между двете правителства, между двамата премиери. Работните групи вече работят с конкретни резултати в областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, културата и европейската интеграция. Вече подписахме редица меморандуми въз основа на работата на тези работни групи и имаме конкретни стъпки в различни области“, каза Ковачевски.

„Възраждане“ искат референдум дали да разрешим РС Македония да започне преговори за еврочленство

Премиерът отговори и на въпрос относно информацията, че има лица, работещи в държавни институции и такива, които на практика са работили, за да не се постигне споразумение между Република България и Република Северна Македония и подчерта, че случаят ще бъде разгледан съгласно процедурите.

„Аз и министърът на външните работи имахме тази информация още първия ден. Нормално е в рамките на Министерството на външните работи да се процедира съгласно изискванията на съответните служби, но не мога да кажа повече, защото е класифицирана информация“, каза Ковачевски.
БГНЕС