/ iStock/Getty Images
Котките в Ермитажа ще получат в наследство 3000 евро от завещанието на френски меценат, направено миналата година, в края на пролетта, предаде ТАСС.

"Завършва етапът по получаването на нашето наследство. Безкрайно сме благодарни на този благороден човек, завещал тази сума на нас. Вчера говорих с нашите юристи и те ме увериха, че сумата ще бъде получена в края на пролетта", каза прессекретарката на ермитажните котки Мария Халтунен.

Котките от Ермитажа и мемето "Котките на Наташа" най-популярни по време на изолация (ВИДЕО)

Завещаната сума ще бъде използвана за ремонта на помещенията, обитавани от котешкото царство в музея. Строителни работи ще бъдат извършени в две зали, които бяха предоставени за ползване от ермитажните котки. Там ще бъде монтирана и възпоменателна табела в памет на мецената.В мазетата на Ермитажа живеят от 50 до 70 котки, чиято задача е да опазят колекциите от гризачи. Тяхната история датира от 18-век, когато с указ на императрица Елисавета Петровна са докарани писани от град Казан, "отличаващи се в ловенето на мишки".А с учредяването на Ермитажа, котките са се сдобили със статута на пазители на картинните галерии.
БТА