Комисия в US Конгреса отказа пари за разполагане на ПРО в космоса
Комисия в US Конгреса отказа пари за разполагане на ПРО в космоса / netinfo

Ресорната комисия на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ по въоръжените сили, която формира военния бюджет на САЩ, отказа да предостави поисканите от Джордж Буш 10 милиона долара за “концептуална разработка” на система за противоракетна отбрана /ПРО/ с космическо базиране - Missile Defense Space Test Bed.

Както съобщиха за РИА “Новости” от секретариата на Камарата на представителите на Конгреса, разходите за Space Test Bed са били единодушно изключени от одобрения от комисията законопроект за военния бюджет на САЩ за 2008 г.

“Стъпка към разполагане на оръжия в космоса завинаги ще подкопае нашите усилия за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването извън пределите на атмосферата”, заяви на заседанието председателят на подкомисията по стратегическите сили на Камарата на представителите Елън Ташер, цитирана от БГНЕС.

“Изпитанията на въоръжения в космоса ще предизвика допълнителен проблем с отломките, които в зависимост от височината, на която ще става прехващането, ще остават в орбита от десетина години до един век”, предупреди тя.