Комисия иска отстраняването на Дилма Русеф като президент
Комисия иска отстраняването на Дилма Русеф като президент / БГНЕС, архив

Специалната комисия в бразилския парламент препоръча отстраняването от длъжност на левия президент на Бразилия Дилма Русеф, предаде Франс прес.

Състоящата се от 65 депутати специална комисията по импийчмънта на непопулярната президентка одобри с мнозинство незадължителен доклад, който препоръчва на депутатите да гласуват в подкрепа на процедурата по отстраняване от длъжност.

Дилма Русеф: Никога няма да подам оставка

Съгласно бразилското законодателство, решението на комисията трябва да се разгледа на пленарно заседание на долната камара на парламента. Докладът й ще бъде предаден за обсъждане на депутатите в петък. Ако Камарата на депутатите одобри препоръката с две трети от гласовете (342 от 513) на 17 или 18 април, процедурата за отстраняване от длъжност ще бъде разгледана в Сената, който ще има последната дума.

За Дилма Русеф опитите за свалянето й от власт са преврат

След бурни 11-часови дебати, придружени с множество обиди и нападки, 38 депутати от комисията гласуваха за продължаване на процедурата срещу 27 "против".

Опозицията обвинява 68-годишната президентка в манипулиране на федералния бюджет през 2014 г., годината на преизбирането й, и през 2015 г., за да се омаловажи размера на държавния дефицит в разгара на рецесията в страната.

Хиляди бразилци излязоха снощи по улиците на Рио де Жанейро, за да протестират срещу импийчмънт на Русеф и да изразят подкрепата си за президентката.

Източник: БТА