За Дилма Русеф опитите за свалянето й от власт са преврат
За Дилма Русеф опитите за свалянето й от власт са преврат / БГНЕС, архив

Бразилската президентка Дилма Русеф нарече намерението да бъде подложена на процедура за импийчмънт като държавен преврат и заяви, че ще продължи да се бори за изпълнение на социалните програми въпреки рецесията, предаде Ройтерс.

Бразилските депутати стартираха процедура за импийчмънт на Дилма Русеф

Русеф направи това изявление в реч в столицата Бразилия, с която обяви третата фаза от правителствена програма за настаняване. Опозицията се опитва да я свали заради нередности в бюджета на правителството, припомня Ройтерс.

Дилма Русеф: Никога няма да подам оставка

Ново проучване на общественото мнение показа, че само 10 на сто от бразилците имат положително мнение за Русеф. Това е повишение спрямо едноцифрената подкрепа, която тя получаваше миналата година, въпреки че популярността й остава много ниска, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера лидери на Бразилско демократично движение обявиха, че партията ще се откаже от шестте си места в кабинета, както и от заеманите около 600 поста във федералното правителство. Днес обаче изглежда, че най-малко трима от министрите на партията може да запазят постовете си.

Бразилското демократично движение напуска правителството на Дилма Русеф

Министрите на здравеопазването и на науката Марсело Кастро и Селзо Панзера планират да сключат споразумение, за да останат в правителството, а министърката на селското стопанство Катя Абреу изглежда готова да прекъсне връзките си с партията, за да остане в кабинета.

Източник: БТА