Колумбия изгони бившият премиер на Косово Агим Чеку
Колумбия изгони бившият премиер на Косово Агим Чеку / снимка: БГНЕС

Властите в Колумбия изгониха бившият премиер на Косово Агим Чеку. Срещу него има заповед за задържане, която е издадена от Интерпол по искане на властите в Белград.

Държавната агенция за национална сигурност в Колумбия обаче е отказала да арестува бившият министър-председател на Косово, защото законодателството забранява на агенцията да задържа чужди граждани. По тази причина Чеку е само изгонен от страната, пише БГНЕС.

Агим Чеку трябваше да участва в международна конференция за разъоръжаване, неразпространение и контрол на въоръженията в Колумбия. След като е бил изгонен от Колумбия Чеку съобщи, че е заминал "за една европейска страна". "Единственото нещо, което мога да кажа е, че се намирам в Европа", каза Чеку пред АФП. Според него заповедта за задържането му от страна на Сърбия няма никакво правно основание, "защото Белград няма никаква власт в Косово след 1999 г.".

Властите в Белград преди няколко години поискаха бившият командир от Армията за освобождение на Косово (АОК) да бъде арестуван поради участието му в множество престъпления срещу сръбското и друго неалбанско население в Косово по време на войната в бившата сръбска провинция преди 1999 г.

Косово обяви независимост на 17 февруари миналата година. До днес 58 държави по света признаха независимостта на страната, включително и България.