Себастиан Курц
Себастиан Курц / Guliver/Getty Images
31-годишният австрийски външен министър Себастиан Курц изгряваща звезда на консервативната Народна партия, е на път да стане следващият канцлер на Австрия. Австрийската народна партия на Курц спечели най-много гласове на изборите в Австрия.

Себастиан Курц може да стане най-младият лидер в Европа, най-младият канцлер в новата история на Австрия и едва трети християндемократ на този пост.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЧАРОВНИЯ СЕБАСТИАН КУРЦ

Кой е Себастиан Курц?

В един от предизборните си видеоклипове ръководителят на австрийските консерватори изкачва сам на зазоряване алпийски връх с височина 2995 м. "Да направиш правилното нещо е въпрос на решение, решение, което често пъти трябва да вземеш сам", казва Курц със своя глас във видеозаписа, представяйки се като следващия лидер на Австрия. Младият политик от години се подготвя за тази длъжност.
 

Es ist Zeit, dass wir unser Land wieder zurück an die Spitze führen. Für uns alle. Jetzt unterstützen! www.sebastian-kurz.at

Публикувахте от Sebastian Kurz в 23 септември 2017 г.
След известен период в общинския съвет на Виена на 24-годишна възраст Курц зае правителствен пост, ставайки държавен секретар в министерството на вътрешните работи. На 27 вече беше назначен за министър на външните работи.

Познат със своята пригладена назад прическа и неносенето на вратовръзка, Курц се утвърди като политик, противопоставящ се на имиграцията, който заедно с други страни от региона допринесе за затварянето в началото на 2016 г. на Балканския миграционен маршрут.

Новото лице на Себастиан Курц

Австрийска народна партия (АНП) е на власт - винаги като част от коалиция - откак Курц е бил бебе на пет месеца. Но 31-годишният сега външен министър убеди мнозина избиратели, че ще донесе нещо ново за старата партия, въпреки че възгледите му, освен тези по имиграцията, която е централен въпрос в кампанията, са до голяма степен в унисон с традициите на АНП.

Запаленият уиндсърфист и катерач назова партията си "Нова народна партия", промени нейния цвят от черен на тюркоазен и привлече кандидати извън редиците на АНП. Партийните постери носят настоятелни послания като "Сега или никога" и "Този път, Курц". Проучванията показват, че неговата партия отчетливо води с около една трета от гласовете, а Австрийска партия на свободата (АПС) и Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) следват рамо до рамо.

Себастиан Курц
Guliver/Getty Images

"АНП е постоянно в управлението повече от 30 години и нейните постери гласят "Време е за нещо ново". Това е огромно противоречие, но при Курц то действа", казва политическият анализатор Томас Хофер. По думите му "много хора му приписват нещата, които искат да видят в него, и той се опитва да не им противоречи".

Курц често напомня на избирателите, че се е обявил против отварянето на границите през 2015 г., при миграционната криза в Европа. Той иска също да намали социалните помощи за бежанците и другите новодошли. Като външен министър и отговарящ за интеграцията в коалиционното правителство със социалдемократите, той имаше широки пълномощия. Обаче твърдият тон по имиграцията и недопускането на нови мигранти, както през 2015 г., преобладават в неговото говорене.

Миграционната криза беше добре дошла за крайнодясната АПС. След като Австрия прие през 2015 г. кандидати за убежище на брой колкото един процент от населението си и се засилиха опасенията у мнозина избиратели за работните места и сигурността, подкрепата за АПС се увеличи. Нейният кандидат бе близо до победата на балотажа от президентските избори миналата година. Но когато през май т.г. АНП избра Курц за нов лидер, това изстреля партията от трето на първо място в анкетите и тя измести оглавяваната от Хайнц-Кристиан Щрахе АПС от първото място, което тя заемаше повече от година. "Той казва много неща като Щрахе и АПС, но по много по-приемлив за обществото начин", казва Хофер по адрес на Курц.

"НЕЩО НОВО"

Като външен министър той помогна за издействането през миналата година на ограничения по границите на балканските страни. Тези ограничения до голяма степен затвориха този главен мигрантски път към Европа. Курц обича да се придържа към темата за имиграцията. "Това е наистина забележително. По всеки въпрос вие съумявате веднага да прехвърлите темата върху бежанците и политическия ислям", каза лидерът на "Зелените" Улрике Луначек в пряк дебат с Курц миналия месец в частта му за правата на жените.
Отвъд темата за имиграцията, младостта му означава, че той е изминал къс път в правенето на политика и затова качествата му са неясни. Той обаче е поддръжник на класическите консервативни позиции, като намаляване на данъците за компаниите и противопоставяне на гей браковете. Неговите опоненти се опитват да напомнят на избирателите, че той представлява една от двете партии, доминирали в следвоенната политика на Австрия. Във видеоклип на АПС млад мъж поръчва в студио за татуировки да гравират на гърба му Курц. След това се ужасява, като вижда картина на Курц заедно с белокоси ветерани от АНП. "Аз исках Курц, не АНП", извиква той. Татуистът отговаря: "А ти какво очакваше? Курц е АНП!".

Но не това е нещото, което мнозина избиратели виждат в тази страна, разочарована от буксуванията и компромисите в центристки коалиции като сегашната между АНП и АСДП, управлявали заедно през 44 от последните 72 години. "Хората са недоволни от старата АНП, но не и от новата АНП със Себастиан Курц", каза социологът Петер Хайек.

"Гласоподавателите формират преценките си предимно по хората, отчасти защото идеологическите структури се разпадат. Курц съумя да се дистанцира от това правителство и да каже: Предлагам ви нещо ново", добави той.

Себастиан Курц
Guliver/Getty Images

След като партията му спечели, за да управлява, Курц ще трябва най-вероятно да се съюзи или с АПС, или със социалдемократите, с чиито лидер е в конфликт. Това може да го ограничи в стремежа да постигне целите си, въпреки че неговите привърженици на митинга в Грац са по-големи оптимисти. "Той има най-големия потенциал да промени нещо", казва 16-годишната избирателка Джесика Крифтнер и добавя: "Всички на моята възраст са за него".