/ БГНЕС
Пет партии влизат в новия парламент на Австрия
31-годишният австрийски външен министър Себастиан Курц, изгряваща звезда на консервативната Народна партия, е на път да стане следващият канцлер на Австрия, сочат първите прогнозни резултати след днешните парламентарни избори.

Пет политически партии преодоляха бариерата от 4% и влизат в Националния съвет на Австрия (Долната камара на парламента) след днешните предсрочни избори. Това сочат първите резултати, публикувани след преброяването на 54,03% от бюлетините.
 
Консервативната Австрийска народна партия (АНП), начело с външния министър Себастиан Курц, спечели 36,45% от гласовете и е начело. Второ място заема Австрийската партия на свободата (АПС), водена от Хайнц-Кристиан Штрахе с 29,33%. Социалдемократическата партия на Австрия (СДПА), чийто лидер е канцлерът Кристиан Керн, е на трето място с 23,07% от гласовете. Четвъртата е партията "Нова Австрия" с 5,8%, Зелената партия има 4,2% от гласовете.
 
Предсрочните парламентарни избори се проведоха с участието на 16 партии и политически движения. За да бъде представена в Националния съвет, партията трябва да спечели повече от 4% от гласовете. След като станат ясни резултатите, президентът Александър Ван дер Белен ще връчи на лидера на водещата партия мандат за съставяне на правителство.

Междувременно досегашният канцлер на Австрия Кристиан Керн заяви, че няма намерение да подава оставка като лидер на Социалдемократическата партия, която загуби изборите и зае второ място след коалиционния й партньор - консервативната Народна партия на 31-годишния външен министър Себастиан Курц, предаде Ройтерс.

На въпрос дали загубата ще повлияе на политическата му кариера, Керн отвърна: "Не, казал съм, че ще бъда в политиката десет години, от които остават девет".
БТА