/ iStock/Getty Images
Според данни на Евростат най-високата инфлация в целия ЕС е отчетена в Румъния, съобщи „Адевърул”. Посочва се, че това е тенденция, която се запазва от 2022 г. насам, като през февруари 2024 г. инфлацията е достигнала 7,1%.

Втора в класацията е Хърватия с 4,8%, а третото място се заема от Естония с 4,4%.

„Това е свързано с интереса на държавата преди всичко да вдигне цените и да събере повече пари за бюджета от такси и данъци. Това е скритият данък, който държавата ни начислява вече две години цинично, без никакви угризения, откъсвайки ни от икономическия ни потенциал, удряйки силно покупателната ни способност. Държавата прави това само от гледна точка на желанието да се спаси, на практика, да спаси бюджета, да си спести големите разходи, които прави без предупреждение във всякакви области, които не са свързани с икономическото развитие”, обясни икономистът Адриан Негреску.

Той подчерта, че инфлация указва сериозно влияние върху стандарта на живот на гражданите и добави, че нарастващите цени са принудили румънците да се върнат към менюто от 90-те години – „маргарин и картофи“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС