/ Gulliver/Getty Images
Саудитска Арабия уволни двама основни сътрудници на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, след като Рияд призна, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул, предаде АФП.
 
Уволнените са съветникът по медийните въпроси в кралския двор Сауд ал Кахтани и зам.-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири. И двамата бяха част от приближеното обкръжение на принц Мохамед бин Салман. Тяхното отстраняване бе придружено и от арестуването на 18 заподозрени саудитци.

Саудитска Арабия: Журналистът Хашоги е починал при сбиване в консулството в Истанбул
 
Кои са в действителност двамата уволнени? АФП дава отговор на този въпрос. Асири е на около 60 години, той е генерал и беше високопоставен съветник на кралския двор. Често пъти присъстваше на заседанията при закрити врата на престолонаследника с чужди високопоставени лица, посещаващи кралството. Преди да бъде назначен за заместник-ръководител на разузнаването през 2017 г., Асири беше говорител на военната коалиция, която води операция срещу бунтовниците хуси в Йемен, подкрепяни от Иран.
 
Асири говори свободно френски, английски и арабски. Той си спечели международна репутация, че тормози журналистите, чиито статии критикуват саудитските "подвизи" в Йемен.

Какво се знае за изчезването на саудитския журналист Хашоги?
 
През пролетта на миналата година генерал Асири бе атакуван с яйца по време на конференция в Лондон и британското правителство после се извини за тази агресия. Генерал Асири е учил в престижната френска военна академия Сен Сир. Според саудитски медии Асири е "най-известният в света саудитски пилот". Преди отстраняването му днес, в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Саудитска Арабия ще припише отговорността за изчезването на Хашоги именно на Асири, за да не се стоварва вината върху престолонаследника.
 
Ал Кахтани пък беше ключова фигура от антуража на престолонаследника и беше съветник по медийните въпроси в кралския двор. Той организираше интервютата на чужди журналисти с престолонаследника и ръководеше Център за медийни изследвания и въпроси - звено, което действа в кралския двор.

"Вашингтон пост" публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги
 
Според саудитски източници Кахтани, който е на 40 години, е разпалвал пропагандни кампании онлайн срещу такива противници на кралството, като Катар и Иран. Ал Кахтани има 1,3 милиона последователи в Twitter и е известен с враждебните си послания към дисидентите и съперниците си. В началото на годината в статия във в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги твърдеше, че Ал Кахтани има "черен списък" на журналистите, които критикуват монархията и че е бил известен с това, че ги е сплашвал.
 
В интервю, публикувано посмъртно в петък от сп. "Нюзуик", Хашоги казва, че хората се страхуват от Ал Кахтани и ако човек реши да му се противопостави, той свършва в затвора. Хашоги определи в това интервю Ал Кахтани като "най-влиятелният човек в медиите" и каза, че той контролирал дейностите по връзките с обществеността на правителството. Миналата година в Twitter Ал Кахтани написа, че не прави нищо сам, а винаги действа съгласно заповеди и че е изпълнител и служител на краля и на престолонаследника.
БТА