/ БГНЕС
Саудитска Арабия заяви, че журналистът Джамал Хашоги е починал в нейното консулство в Истанбул, след като се сбил с хора, които срещнал там, предадоха световните агенции. Те се позоваха на официалната Саудитска агенция по печата, която разпространи предварителните резултати от разследването на мистериозното изчезване на базирания в Съединените щати саудитски журналист дисидент.
 
Джамал Хашоги - базиран в САЩ саудитски журналист дисидент, критичен към външната политика на кралството и конкретно към престолонаследника - изчезна, след като на 2 октомври отишъл в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул за оформяне на документи във връзка с планираната си женитба. Редица медии предположиха, че той е бил убит в сградата на мисията. На 6 октомври Ройтерс съобщи, че това е една от основните версии според турската полиция. Телевизия Си Ен Ен пък каза, че саудитските власти се подготвят да признаят, че Хашоги е починал при разпит, който не е преминал по план.

Хашоги
БГНЕС

Какво се знае за изчезването на саудитския журналист Хашоги?
 
Разследванията на случая продължават, като до момента са били задържани 18 саудитски граждани. Имената им не бяха разкрити.
 
Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени, наред с още трима високопоставени разузнавачи. Крал Салман е разпоредил преструктуриране на ръководството и преразглеждане на правомощията и методите на националното разузнаване под надзора на министерски комитет начело с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.
 
Комитетът ще трябва да докладва лично на монарха в срок от един месец. Саудитска Арабия изрази съжаление за смъртта на Хашоги и похвали Турция за сътрудничеството по случая. Кралството обещава да накаже с цялата строгост на закона всички онези, които са замесени в убийството на журналиста, се казва в изявление на саудитското министерство на външните работи в Туитър.
 
Саудитският престолонаследник не е знаел за конкретната операция, довела до смъртта на Хашоги, увери представител на властите, запознат с разследването, предаде Ройтерс. Според цитирания източник, пожелал да запази анонимност, не е имало заповед журналистът да бъде убит или дори отвлечен. Той обаче отбеляза, че има принципна инструкция за връщане на критици обратно в страната.

Хашоги
БГНЕС

"Вашингтон пост" публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги
 
Местонахождението на тялото на Хашоги не е известно, откакто то е било предадено на "местен сътрудник", каза представителят на саудитските власти. Той посочи, че шофьорът на консулството е участвал в операцията по прехвърлянето на тленните останки.
 
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и саудитският крал Салман са се разбрали в телефонен разговор снощи двустранното сътрудничество при разследването на случая Хашоги да продължи, предаде по-рано Франс прес, като се позова на турското президентство. Двамата лидери вече обсъдиха въпроса по телефона в неделя.
 
Междувременно редакторката на Джамал Хашоги във в. "Вашингтон пост" определи саудитските обяснения за смъртта на журналиста като "пълна лъжа", предаде ДПА.
"Отново съм бясна" след изявлението, разпространено от саудитската държавна информационна агенция, каза Карен Атия.
 
Според версията на саудитската прокуратура журналистът дисидент е починал, след като влязъл в конфликт и се сбил с други хора в консулството на страната в Истанбул на 2 октомври. В реакция в Туитър Атия изрази гнева си от, според нея, опитите на Саудитска Арабия да внуши смъртта на Хашоги като злополука.

Хашоги
БГНЕС

"Джамал не просто е починал по време на сбиване. Той е бил убит. От саудитски мъже. В консулство", коментира редакторката на Хашоги в авторитетния американския ежедневник, където той имаше рубрика.
 
Атия припомни, че журналистът е бил на 60 години, и изрази учудване що за равностоен бой е имало между него и 15 други мъже. "И кой носи трион на "дискусия"?, попита тя, определяйки саудитското обяснение като обидно, а тъпотата му - като потресаваща.
 
Атия попита още какво се е случило с тялото на Хашоги и защо първо саудитските власти са излъгали, че той си е тръгнал от консулството.
 
"Журналисти и разобличители: Време е да се захванем за работа и да установим истината какво се е случило с Хашоги", призова тя в заключение.

Белият дом натъжен от потвърждаването на смъртта на журналиста Джамал Хашоги

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е "дълбоко обезпокоен от потвърждаването на смъртта на Джамал Хашоги", предаде Франс прес, като се позова на комюнике на световната организация.
 
Гутериш „подчертава необходимостта от бързо, задълбочено и прозрачно разследване на обстоятелствата около гибелта на саудитския журналист дисидент, който изчезна на 2 октомври, след като отишъл в консулството на страната си в Истанбул“. Той настоява "отговорните да понесат пълна отговорност" за своите действия.
 
Бързата реакция на Гутериш, след като Саудитска Арабия призна тази нощ, че Хашоги е починал в консулството, според нея, след спречкване, влиза в разрез с предпазливата позиция на ООН по случая досега. До днес генералният секретар на организацията се ограничаваше да призовава за установяване на истината, въпреки многобройните информации, сочещи, че кралството е отговорно за изчезването на журналиста, отбелязва Франс прес.
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи обясненията на Саудитска Арабия за смъртта на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги като достоверни, предадоха световните агенции.
 
"Да, да", отговори Тръмп в отговор на журналистически въпрос.
 
Президентът на САЩ определи като "добра първа стъпка" извършените от Саудитска Арабия арести във връзка със случая. В същото време той определи убийството на Хашоги като неприемливо.
 
Тръмп даде израз на нежеланието си да отмени сделки за продажба на Саудитска Арабия на оръжия за 110 милиарда долара.
БТА