Клинтън продължава да е пред Тръмп, след масовото убийство в Орландо
Клинтън продължава да е пред Тръмп, след масовото убийство в Орландо / Guliver/Getty Images

Хилари Клинтън продължава да води пред Доналд Тръмп в ново допитване до общественото мнение на института ИПСОС и агенция Ройтерс.

Ако на президентските избори един срещу друг се изправят Клинтън и Тръмп, то за Клинтън са казали, че ще гласуват 45,5% от анкетираните, а за Тръмп - 34,8%, сочат резултатите от допитването. 19,7% от анкетираните са казали, че не подкрепят нито един от двамата кандидати.

Новото допитване е направено в период от пет дни след масовото убийство в Орландо.

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп поведоха "война" в Twitter

В допитване на ИПСОС и Ройтерс отпреди убийството за Клинтън бяха казали, че ще гласуват 46,6% от анкетираните, а за Тръмп - 32,3%. Новото допитване показва възход от 2% за Тръмп и лек спад за Клинтън след трагедията в Орландо.

Нападението в нощния клуб, в което радикализираният Омар Матин уби 49 души и рани 53 души, преди да бъде ликвидиран от специалните сили, беше коментирано и от Клинтън, и от Тръмп.

Тръмп заяви, че президентът на САЩ Барак Обама трябва да признае сериозността за САЩ на заплахата на ислямисткия тероризъм или да подаде оставка. Той дори отправи призив за преустановяване на имиграцията от страни с доказана история на тероризъм против САЩ и техните съюзници, но не спомена кои държави има предвид.

Обама официално подкрепи Хилари Клинтън

Клинтън пък се обяви за по-строг контрол върху продажбите на огнестрелни оръжия и повтори подкрепата си за координирани военни действия в Сирия и Ирак. В отговор на атаката в Орландо Клинтън обаче каза, че предразсъдъците, параноята и пристрастното мислене няма да защитят никого.

Същевременно в Орландо се състояха първите погребения на жертвите на масовото убийство. Около 20 от разстреляните ще бъдат погребани в Пуерто Рико, най-малко 4 в Мексико, една в Доминиканската Република.

Светът - солидарен с хомосексуалните след масовото убийство в Орландо

Трагедията в Орландо потресе както политици, така и звезди от шоубизнеса. Певицата Кристина Агилера представи новата си песен "Change" ("Промяна"). В нея се пее за надеждата и за очакването на деня, в който омразата ще изчезне и любовта ще бъде открита. Приходите от свалянето от интернет в САЩ на песента до 14 септември ще отидат за фонда за жертвите на убийството в Орландо.

Певицата и композитор Мелиса Етеридж също планира песен, посветена на трагедията. Тя ще се казва "Pulse" ("Пулс") като името на клуба, в който Омар Матин уби жертвите си.

Източник: БТА