Клането в Сребреница било по вина на холандските гейове в армията?
Клането в Сребреница било по вина на холандските гейове в армията? / cнимка: Reuters

Американски генерал от запаса, служил във военноморските сили на САЩ и бивш командир от НАТО, обясни неспособността на холандските сини каски да спрат клането в Сребреница през 1995 г. с това, че в редиците им е имало хомосексуалисти. По време на дебат в комисията по въоръжените сили в американския Сенат генералът от запаса Джон Шийън заяви, че клането в Сребреница - най-голямото кръвопролитие в Европа след края на Втората световна война, е станало по вина на холандските гейове.

Дебатът в сенатската комисия беше посветен на намерението на президента на САЩ Барак Обама да отмени закон, задължаващ хомосексуалистите в американската армия да не разкриват своята сексуална ориентация. "След разпадането на СССР някои страни като Белгия и Холандия бяха твърдо убедени, че нямат повече нужда от боен капацитет, което доведе до либерализация на техните въоръжени сили, в това число и до включването в тях на отявлени хомосексуалисти, както и върху съсредоточаването на усилията върху мироподържащи операции", каза генералът от запаса, цитиран от БТА.

„В резултат на това въоръжените сили бяха зле подготвени за войната", допълни той и посочи за пример Сребреница. „Когато холандците получиха заповед да защитят Сребреница от сърбите, техният батальон беше зле оборудван, слабо ръководен и сърбите дойдоха, закопчаха с белезници войниците за телефонните стълбове и отведоха мюсюлманите, за да ги екзекутират", каза военният. Той уточни още, че дори според самия Генерален щаб на холандските въоръжени сили до провала на холандските военни в Сребреница се е стигнало и защото в холандския батальон е имало хомосексуалисти.

Посланичката на Холандия във Вашингтон Рене Йонес-Бос изрази острия си протест. Тя припомни, че мисията на холандските военни в Сребреница е била проучена и оценявана на национално и на международно ниво и тези оценки показват, че няма никаква връзка между хомосексуалистите сред участниците в мисията и клането на босненските мюсюлмани в Сребреница. "Горда съм, че гейове и лесбийки служат, без да са принудени да крият сексуалната си ориентация, от десетилетия насам в холандските въоръжени сили и участват в такива мисии, като тази в Афганистан", каза посланичката на Хага във Вашингтон.