/ gettyimages
Фумио Кишида, японският министър-председател разговаря с Киър  Стармър, новия британски премиер и двамата постигнаха консенсус, че двете държави ще продължат да оказват решителна подкрепа на Украйна, съобщи Киодо.

Първата среща между двамата политици, откакто британската Лейбъристката партия спечели изборите миналата седмица и приключи 14-годишното управление на консерваторите, се проведе в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Както и по време на телефонния си разговор през уикенда, двамата се договориха да работят в тясно сътрудничество по редица двустранни и регионални въпроси, като например продължаването на санкциите срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна и проекта с Италия за разработване на изтребител от следващо поколение, съобщи японското Външно министерство.    

Вчера, преди да отпътува за Германия, Кишида проведе двустранни разговори и с финландския президент Александер Стуб и нидерландския си колега Дик Схоф. 

Според японското външно министерство Кишида е казал на Стуб, че присъединяването на Финландия към НАТО през миналата година, гарантира засилване на двустранното сътрудничество чрез трансатлантическия алианс и Вашингтон.

Лидерите се споразумяха да засилят сътрудничеството в областта на съвременната наука и технологии, включително при разработването на 5G и 6G безжични мрежи, и суперкомпютрите - сфери, в които и двете страни имат значителен напредък, уточни ведомството.

По време на срещата на Кишида със Схоф министър-председателите на двете страни обсъдиха кризата в Украйна и други важни въпроси, свързани със сигурността, и потвърдиха, че ще работят в по-тясно съвместно сътрудничество, като през следващата година ще бъде отбелязана 425-ата годишнина от началото на търговския обмен между Япония и Нидерландия, се казва в съобщението. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов/БТА