Китайските власти в Тибет обявиха война на организаторите на протестите в Лхаса
Китайските власти в Тибет обявиха война на организаторите на протестите в Лхаса / снимка: БГНЕС
Китайските власти в Тибет обявиха народна война на организаторите на протестите в столицата Лхаса, а Пекин ги определя като сепаратисти, подкупени от Далай Лама. Това става ясно от публикации в китайския официален печат.

Според изданието „Тибетски всекидневник“ местните управници са се събрали на кризисно съвещание в събота под ръководството на секретаря на компартията в Тибет Чжан Цинли. Участниците в съвещанието са подчертали, че трябва да се води народна война срещу разединението и да се защити стабилността, пише вестникът. Фактите показват ясно старателната подготовка, извършена от сепаратистите и реакционерите вътре в страната и в чужбина, отбелязва вестникът в информация за съвещанието. Негов източник е добавил, че „целта на тези действия е независимост“.

Междувременно тибетското правителство в изгнание, което е базирано в индийския град Дарамсала, обяви, че е получило потвърждение за осемдесет убити от китайските власти в Тибет при потушаването на протестите в петък. Китайските власти съобщиха за 10 загинали. Очаква се в ранния следобед духовният лидер на тибетските будисти Далай Лама да отправи призив за ненасилие в Тибет.

Носителят на Нобеловата награда за мир за 1989 г. ще отправи призива си по време на пресконференция, която ще даде в индийския град Дарамсала, където живее в изгнание от 1959 г. след неуспешното антикитайско въстание в Тибет. Около хиляда тибетски бежанци вече се събраха на протест в града и стъпкаха стотици китайски знамена.