/ istock
Китай осъди на доживотен затвор бивш високопоставен централен банкер за подкуп.

Фан Ифей, някогашен заместник-управител на Китайската народна банка, е разследван от ноември 2022 г..

Той е обвинен в незаконно получаване на имущество на стойност 386 млн. юана (55 млн. долара) през двете десетилетия преди това.

Държавният телевизионен оператор CCTV съобщи, че съдът е признал Фан за виновен и го е осъдил на смърт и присъдата е незабавно заменена с доживотен затвор.

Тя добави, че съдът в централната провинция Хубей е решил да не го екзекутира, защото той е признал вината си, оказал е съдействие на разследващите и е върнал парите.

Според CCTV Фан „е използвал властта и статута си, за да оказва съдействие на съответните звена и лица при финансиране на заеми, сключване на бизнес договори, прехвърляне на работни места и други въпроси“.

„Обстоятелствата на престъплението са изключително тежки, въздействието върху обществото е особено пагубно, а интересите на народа и държавата са претърпели изключително тежки загуби“, заяви телевизионният оператор.

Откакто дойде на власт преди малко повече от десетилетие, китайският президент Си Дзинпин ръководи широкомащабна борба с корупцията сред служителите.

Поддръжниците му твърдят, че борбата с корупцията насърчава чистото управление, но критиците твърдят, че тя служи като начин за прочистване на политическите му съперници.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС