В Китай от месеци няма ограничения за пътувания и придвижване
В Китай от месеци няма ограничения за пътувания и придвижване / IStock
Министерството на здравеопазването на Китай съобщи този вторник, че са диагностицирани само 19 нови случая на коронавирус, всичките от пристигащи от чужбина пътници, без нито един потвърден смъртен случай за деня. Така броят на починалите от коронавируса в страната с 1,3 милиарда жители остава 4634, а положителните проби от началото на пандемията са 85 704.
Общо 3142 са „внесените“ отвън заразени с коронавирус в страната.


Испанският пилот от Сарагоса Франсиско Лакамбра живее в Шанхай от три години със съпругата си и 11-месечното им бебе. Пред в. „Ералдо де Арагон“ той твърди, че в страната „животът е нормален“ благодарение на безкомпромисните мерки за контрол над разпространението на вируса, плъзнал от град Ухан през декември 2019 г.

„Тук ситуацията се промени радикално в сравнение с началото, сега нещата се върнаха към нормалния си ход“, твърди Лакамбра.

Китайските власти правят всичко възможно вирусът да не се внася отвън и „изкореняват всяка възможна зараза“ с масирани PCR тестове и задължителни карантини при най-малко съмнение.

Китай съобщи за първите местни заразявания с Covid-19 от близо два месеца

„Освен това всеки показва нужното съзнание и сам се грижи да взима мерки, за да не се зарази“, отбелязва испанският пилот.

Той изкарва първата вълна на пандемията и последвалото охлабване на мерките в Испания, връща се в Китай през септември. „Преди да пристигна трябваше да изпълня изискванията на китайското правителство и да представя здравна декларация и резултат от PCR тест, направен най-много 3 дни преди полета ми“, обяснява Лакамбра.

В самолета към Китай той и останалите пътници не свалили маските през цялото време, а ставане от мястото се разрешавало само за да се отиде до най-близката тоалетна.

Как Китай срази COVID-19 с нула новозаразени в 54 дни поред

При кацането в Шанхай той е подложен отново на тест, след което е натоварен на автобус, който го откарва в хотел за 15-дневна карантина.

Общо му направили 3 PCR теста: един при кацането на летището, вторият бил на третия ден, а третият – на 11-тия. „Процесът бе дълъг, но всичко беше много добре организирано и маркирано“, споделя испанецът.

Според него ограниченията и стриктният контрол в Китай трудно биха станали реалност в друга страна, различна от китайския режим, но в крайна сметка си струвало. „Резултатът беше пълен успех. Трябва да се види как тук от няколко месеца насам хората живеят нормално и всички фирми работят, за разлика от Испания“, сравнява Лакамбра.

„Всички ресторанти, барове и дискотеки са отворени и няма никакви ограничения на придвижването“, добавя той.

Носенето на маски вече не е задължително „освен в транспорта или в обществените сгради“. „В баровете, ресторантите и хотелите маски носят служителите, на улиците хората сами решават дали да са с маски или не“, разказва арагонецът.

Той изтъква как преди няколко дни било засечено малко огнище на зараза в град Кингдао, след което за 5 дни били направени PCR тестове на цялото му население от 9 милиона жители.

Превод и редакция: DarikNews