/ iStock/Getty Images
Кипър ще започне да приема първите пътници на круизни кораби от юни и ще въведе за тях специален санитарен протокол, съобщи в. "Сайпръс мейл".

Кипър отваря без ограничения за ваксинирани от 10 май

Протоколът е бил представен в петък в пътническия терминал на пристанище Лимасол от министъра на транспорта Янис Карусос и председателя на кипърския държавен комитет за морски превози Василис Димитриадис. Карусос каза, че този протокол е почти като протоколите за летищата, но се различава по правилата за две категории пътници.

В първата влизат пътниците, които попадат в Кипър в рамките на краткосрочен престой на чуждестранни круизни лайнери, а във втората - пътници на кораби, принадлежащи на базирани в Кипър компании, които след всяко плаване се завръщат в Лимасол.

Кипър отменя карантината за ваксинирани срещу COVID-19

Пътниците от първата категория трябва да си направят тест за коронавирус 24 часа преди слизането на брега или за своя сметка, или за сметка на компанията организатор на пътуването.

Пътниците, които имат сертификат за ваксинация, ще бъдат освободени от тестване. За пътниците от втората категория действа същата система като на летищата в Кипър - пристигащите от страни от най-безопасната "зелена" зона не подлежат на тестване, а идващите от "оранжевата" и "червената" зона трябва да преминат съответно един или два теста.

Цялото кипърско правителство се ваксинира с AstraZeneca

Кипърското здравно министерство редовно прави преоценка на страните по категории и всяка седмица публикува нов регистър. Очаква се първите пътници на круизни кораби да пристигнат на острова от Израел.
БТА