Украйна заяви, че почти половината от енергийната инфраструктура на страната се нуждае от ремонт след вълните от руски въздушни атаки, които нарушиха доставките на електроенергия за милиони украинци.

Къде е Путин: Руският лидер оставя на други да съобщават лошите новини за Украйна

"Само на 15 ноември Русия изстреля около 100 ракети по украински градове. Почти половината от енергийната ни система беше изключена", заяви министър-председателят Денис Шмигал, като същевременно призова европейските съюзници на Украйна за подкрепа.

Вчера президентът Володимир Зеленски заяви, че милиони украинци нямат електричество след последните ракетни удари на Русия, осакатили енергийната инфраструктура на страната. "В момента над 10 милиона украинци са без електричество", каза той и добави, че регионите на Одеса, Виница, Суми и Киев са най-засегнати. „Правим всичко, за да нормализираме доставките“, добави Зеленски.

Украйна понася тежки удари срещу своята електропреносна мрежа след победите на бойното поле срещу Русия, последната от които е оттеглянето на Москва от южния град Херсон.

МААЕ отново прикани Русия да се оттегли от Запорожката АЕЦ

Журналисти от АФП в няколко украински града казаха, че последните удари съвпадат с първия сняг този сезон, след като официални лица в Киев предупредиха за "трудни" дни. Щетите на електроенергийната инфраструктура на Украйна са толкова големи, че властите налагат прекъсвания на тока, за да разтоварят мрежата.
БГНЕС