Киев опитал да подкупи премиера на Крим
Киев опитал да подкупи премиера на Крим / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът на република Крим Сергей Аксьонов твърди, че властите в Киев са се опитали да го подкупят. „Направиха ми оферта един-единствен път, като ми предложиха различни кадрови варианти. Те мерят по себе си, затова и предлагат”, заяви Аксьнов в ефира на телевизия „Русия 1”.

На въпрос на водещия дали са му били предлагани пари, кримският премиер отговори отрицателно. „Не, не са ми предлагали. Защото знаят, че е безполезно. На всеки му е известно, че аз не се продавам”.

Под водачеството на Аксьонов кримските власти организираха референдум, който ще се състои в неделя, 16 март. На него жителите на Крим трябва да се произнесат дали републиката да излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация. САЩ и повечето западни държави заявиха, че няма да признаят резултатите от референдума, отбеллязва БГНЕС.

На референдума ще присъстват близо 70 международни наблюдатели от 23 страни, сред които САЩ, Русия, Китай, Латвия, Белгия, Израел, Полша, Молдова, Чехия, Финландия, Испания, Гърция, Словения, Монголия, Кипър и др. Кримските власти планират след приключването на референдума, да национализират всички украински обекти на полуострова - флот, жп линии, електростанции и пр.