Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган
Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган / БГНЕС
Украйна не очаква обстановката около износа на нейното зърно да се промени след вчерашните разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен източник от украинското правителство.

Ердоган каза, че коридорът за износ на украинско зърно е бил най-важната тема на разговора му с Путин и че той вярва, че скоро може да бъде постигнато решение за съживяване на сключената с посредничеството на ООН черноморска зърнена сделка.

Тъй като президентите на Турция и Русия не са успели да постигнат споразумение за възобновяване на инициативата за износ на зърно, заплахата за пристанищната и гражданската инфраструктура на Украйна остава актуална, заяви говорителката на украинското оперативно военно командване "Юг" Наталия Хуменюк в ефира на националната телевизия, предаде Укринформ.

"За съжаление, тази практика и изводите на анализаторите са правилни - когато Русия не вижда успех в нито едно направление на своите усилия, прибягва до такъв огнен терор. (...) Наблюдавахме техните действия и подготвителна работа преди тази важна среща, видяхме мощна нощна атака на две вълни в южната част на Одеска област. Тя изпрати ясно послание в съответната посока, където функционира "зърненият коридор", който е дразнител за диктатора. Ето защо констатираме факта, че продължава да съществува заплаха за пристанищната и гражданската инфраструктура, както и за зърното, тъй като врагът не получи това, което искаше", заяви Хуменюк.
Владимир Арангелов/БТА