/ БТА
Началникът на администрацията на украинския президент Андрий Ермак разпространи снимка на карбуратора от двигателя на един от вражеските дронове "Шахед-136/131", които руските сили използваха в нападението срещу град Николаев вчера през нощта, призовавайки за по-строги санкции. Това предаде украинската агенция Укринформ, като се позова на изявление на Ермак в Телеграм.

"Първата снимка показва произведен в чужбина карбуратор на двигателя на иранския дрон, с който бе нападнат град Николаев през нощта (на него се чете "направено в Ирландия - бел. ред.). Слава на противовъздушната отбрана, благодарим ви, че го свалихте. Втората снимка показва част с неясен сериен номер", пише Ермак.

По думите му "карбураторът, като стотици други части, е направен в западни и азиатски държави. Руснаците често заличават серийните номера на чуждите компоненти", добави той.

"Русия купува чужди технологични изделия от много години, но сега те се превръщат в средство за убиване на хора, за тероризъм и геноцид, и това не може да продължава. Не можем да си затваряме очите за това и да казваме, че санкциите са достатъчни. Не, те не са достатъчни, защото обстрелът и нападенията с дронове продължават всеки ден", подчерта Ермак.

Според него "ако новите дронове "Шахед" и ракети сега имат западни или азиатски части, ограниченията не са достатъчни.

"Компаниите производители също не могат да бъдат доволни от факта, че има техни компоненти в оръжия, които убиват хора", каза началникът на администрацията на украинския президент.
Светослав Танчев/БТА