Каспаров критикува управлението на Путин пред комисия в ЕП
Каспаров критикува управлението на Путин пред комисия в ЕП / netinfo

Гари Каспаров, лидер на опозиционното движение "Другата Русия", направи крайно критична равносметка на управлението на президента Владимир Путин пред комисията по външните работи на Европейския парламент, предаде Франс прес.

Пред европейските парламентаристи бившият шахматен шампион каза, че настоящите руски ръководители са доста нервни, защото не могат да намерят подходящ приемник на Путин. "Много от тях искат да заемат поста му", каза Каспаров.

Запитан от европейски депутати за популярността на Путин в Русия, опозиционният лидер каза, че ако в САЩ се упражняваше същият контрол върху пресата, както този в Русия, то тогава Буш щеше да се радва на много голяма обществена подкрепа.

Каспаров припомни, че руският парламент е гласувал много закони, които ограничават свободата на словото в Русия. "Зад успеха на пропагандата в Русия има 85 процента руснаци, които не участват в икономическия просперитет на държавата, докато милиарди долари се изнасят в чужбина, а страната се нуждае от големи инвестиции", каза Каспаров.

Опозиционният лидер призова Европа да изпрати недвусмислени послания на Путин, за да промени той своето поведение. Сред посланията трябва да има и критика на липсата на демокрация в Русия.

Каспаров внесе срещу руската държава и жалба в Европейския съд за правата на човека заради нарушаване на правото му на свобода на словото и на правото му на справедлив процес след задържането му в московско управление на милицията на 14 април, след като участва в протест срещу управлението на Владимир Путин.