През последните дни руските сили, окупирали украинския Херсонски регион в южната част на Черно море, са претърпели сериозни териториални загуби от войските на Киев, показват карти, публикувани от министерството на отбраната на Москва.

Картите, включени в ежедневния военен брифинг днес, показват, че руските сили вече не контролират село Дудчани на западния бряг на река Днепър, където украинските сили се стремят да си върнат териториите, завзети в началото на офанзивата на Москва.

Кремъл: Войната в Украйна няма да свърши, ако Киев не преговаря

В североизточната Харковска област картите на министерството на отбраната показаха, че руските сили са напуснали позициите си на западния бряг на река Оскил в резултат на контраофанзивата на киевската армия този месец.
 


В изявление украинските военни твърдят, че руските сили в Херсон са "деморализирани" и отстъпват от позициите си, като разрушават след себе си складове за боеприпаси и мостове.

"Всичко това е с цел да се забави настъплението на нашите войски", се казва в изявлението на Министерството на отбраната.

Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Евгений Енин заяви, че украинските сили са си върнали 50 града и села в Херсон, без да уточнява кога.
 


От няколко седмици силите на Киев бавно отвоюват територии в Херсон, но през последните дни настъплението се ускори. С население от един милион души преди войната Херсон е ключов селскостопански район и представлява входна врата към Кримския полуостров. Главният му град, също наречен Херсон, беше един от първите, които паднаха под ударите на руските сили.

Миналата седмица Кремъл официално анексира региона заедно с още три други, въпреки че руските войски не го контролират напълно.
БГНЕС