Канадските войски ще останат в Афганистан до 2009 г.
Канадските войски ще останат в Афганистан до 2009 г. / netinfo

Канадските войски ще останат в Афганистан до 2009 г., независимо от тежките загуби, които претърпя канадският контингент в сряда. Това заяви на пресконференция в Халифакс премиерът Стивън Харпър, цитиран от световните агенции.

В сряда 6 канадски войници и техният афганистански преводач загинаха при атентат в размирната държава, припомнят агенциите. Стивън Харпър изказа най-искрени съболезнования на семействата на загиналите войници, но припомни, че парламентът е одобрил мисията на канадския контингент в Афганистан до февруари 2009 г.

Канада има 2600 войници в Афганистан. Те са разположени в южната част на страната, в град Кандахар. Мисията трябваше да приключи през февруари тази година, но парламентът я удължи с още две години.

Канадската опозиция настоява войниците да се изтеглят от Афганистан преди февруари 2009 г.

"Канада прави това, което е правилно и помага на демократично избраното правителство на афганистанския президент да спечели достатъчно време и да укрепи позициите си", каза Харпър.

Шейсет и шест канадски войници загинаха в Афганистан от 2002 г. насам. От началото на 2007 г. в Афганистан загинаха 22 канадски военни, припомня Франс прес.