/ БТА
Канадка от руски произход, задържана в САЩ, се е признала за виновна в контрабанда на санкционирана електроника за Русия, съобщи Укринформ като се позовава на канадската телевизия Си Би Си.

"Канадка от руски произход се призна за виновна за ролята си в многомилионна схема за изпращане на електроника в Русия за военна употреба във войната срещу Украйна", се казва в публикацията.

Отбелязва се, че 32-годишната Кристина Пузирева е била арестувана по-рано тази година в Манхатън. Тя признала, че е улеснила прехвърлянето на части за безпилотни летателни апарати и управляеми ракети към Русия в нарушение на санкциите.

Според американските правоприлагащи органи Пузирева е действала заедно със съпруга си Николай Голцев, както и с гражданина на Русия и Таджикстан  Салимджон Насриддинов, които също са били арестувани, но все още не са се признали за виновни.

Пузирева, която живеела в Монреал, получила на домашния си адрес над 150 пакета от различни американски компании. Някои от получените от нея части по-късно са открити в руски оръжия, унищожени в Украйна. "Като цяло схемата е започнала през януари 2022 г. и в крайна сметка е включвала повече от 300 незаконни пратки на стойност приблизително 10 млн. щатски долара", посочва Си Би Си.
Пламен Йотински/БТА