/ Thinkstock/Getty Images
Ако пътувате през Австрия с автомобил, закупен на старо от Франция, преди това трябва да извършите пререгистрация на автомобила с краткосрочни транзитни номера, предупреждават от Външно министерство.

В противен случай полицейските власти в Австрия могат да ви наложат глоба, както и да отнемат френските номера на автомобила.

В последно време са зачестили случаите, в които български граждани със закупени от Франция автомобили на старо биват санкционирани от австрийските полицейски власти, като им се отнемат френските регистрационни табели и им се налагат глоби на стойност от около 500 евро.

Причината според австрийските власти е, че след продажбата талоните на автомобилите се задраскват от продавача с две черти и те стават невалидни – с невалидна регистрация и застраховка.

Затова от Външно министерство препоръчват на българските граждани, пътуващи с такива автомобили през Австрия, да извършват пререгистрация на автомобила с краткосрочни транзитни номера.

В Австрия има  възможност за сдобиване с такъв тип транзитни номера с тридневна валидност. Друг вариант за преминаването на такива автомобили през територията на Австрия е транспортиране чрез автовоз.