Руското външно министерство заяви днес, че арестът в САЩ на 29-годишната руска гражданка Мария Бутина по подозрения, че е руски агент, е извършен, за да се минимизира позитивният ефект от срещата на върха в понеделник между лидерите на Русия и САЩ, предадоха АФП и ТАСС.

"С тревога приехме съобщенията за ареста на 15 юли в САЩ на руската гражданка Мария Бутина. Съдейки по публикуваните на сайта на Министерството на правосъдието на САЩ материали, тя е обвинена в нерегистрирана дейност като чуждестранен агент. Такива абсолютно изсмукани от пръстите претенции към нашата сънародничка изглеждат странно", заяви говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова и каза, че Москва взима всички възможни мерки за защитата на правата и законните интереси на Бутина.

"Създава се впечатление, че ФБР вместо да се занимава с основните си задължения за борба с престъпността, изпълнява откровена политическа поръчка", заяви Захарова и добави: "Тази поръчка идва, както разбираме, от онези сили, които продължават да негнетяват русофобска истерия".

Арестуваха рускиня в САЩ по обвинения в заговор в полза на руското правителство

Мария Бутина, която е учила и живее във Вашингтон, и е основала руската обществена организация "Право на оръжие", беше арестувана в неделя. Обвинена е, че е действала по поръчение на високопоставен чиновник, работещ в Централната банка на Русия, включен неотдавна в американския санкционен списък, съобщава Ройтерс.

Руската гражданка е влязла в САЩ със студентска виза. Обвинена е, че е установявала връзка с американци и е действала по нареждания на чуждо правителство с цел да се внедри в организации с влияние в американската политика, за да работи в интерес на Руската федерация. Според обвинителния акт една от тези организации е Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, която отстоява правото на носене на оръжие. Бутина е в ареста и днес ще се яви за пръв път пред съдия.
 
В същото време от Министерството на правосъдието на САЩ настояват пред федерален съд да остави под стража до началото на процеса руската гражданка Мария Бутина, за която се твърди, че е руски агент, предаде Ройтерс.

Тръмп пак повтори: Никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Мотивът на ведомството е, че Бутина може да избяга от САЩ. Според прокурор Джеси Лю има сериозна опасност от това, "предвид естеството на обвиненията... потенциалната присъда лишаване от свобода, която я заплашва, убедителните доказателства за нейната вина, широките връзки в чужбина, а така също и отсъствието на каквото и да било, което да я свързва със САЩ", предаде ТАСС.
 
Според правосъдното министерството Бутина е работела в интерес на високопоставен служител в руското правителство, на когото са наложени санкции от американското министерство на финансите. За ареста й бе съобщено в понеделник.
БТА