Какво цели Москва, пращайки военни кораби към Сирия?
Какво цели Москва, пращайки военни кораби към Сирия? / БГНЕС, архив

Руският крайцер самолетоносач "Адмирал Кузнецов" и придружаващите го кораби пристигнаха в източната част на Средиземно море, отбелязва "РБК". Самолетоносачът може би ще участва в сирийската операция на Москва, но политическият ефект е още по-важен, смятат експерти на руския вестник.

Изданието подробно описва въоръженията на крайцера и авиационната групировка на борда му. Изводът му гласи, че "Адмирал Кузнецов" има възможност да решава голям брой бойни задачи, вероятно да поразява с ракети и брегови съоръжения.
Всекидневникът обаче припомня и публикации в западния печат, според които техническото състояние на руския боен кораб далеч не е идеално.

Кремъл праща "Адмирал Кузнецов" край Сирия

Въпреки че може да решава широк спектър от задачи, пратеният край бреговете на Сирия "Адмирал Кузнецов" няма да стане повратен момент в сирийската кампания или в обсадата на Алепо, смята анализаторът Андрей Сушенцов, цитиран в материала.
"Това е проверка за кораба, за възможностите му в бойни условия", казва наблюдателят.

Според него походът на крайцера цели да демонстрира на САЩ политическата независимост на руското правителство. "Тази демонстрация на сила постигна своите цели много по-успешно от всички устни послания през последните години", обобщава експертът.

"Новая газета" твърди, че в Средиземно море крайцерът "Адмирал Кузнецов" е безполезен - според вестника корабът е твърде бавноходен и не би могъл изобщо да повлияе ситуацията с блокадата и евентуалния щурм на Алепо.

"Походът на руската ескадра към бреговете на Сирия означава, че (руският) Генщаб не очаква световна война, но чака добавка към бюджета си", забелязва опозиционното издание, цитирано от Би Би Си.

Източник: БТА