Кадафи вдига имиджа си
Кадафи вдига имиджа си / netinfo

Дългогодишният либийски диктатор Муамар Кадафи вероятно ще получи подкрепа в похода си за възстановяване на международното уважение при посещението идната седмица в Триполи на генералния секретар на ООН, пише в електронната си версия американският в. "Ню Йорк сън".

Визитата на Бан Ки-мун цели да изтъкне приноса на някога отлъчения от международната общност режим и ролята му в мирните преговори в Судан, посочва изданието.

Известен с неконфронтационния си стил, Бан Ки-мун може би няма да повдигне въпроса за кампанията на Кадафи през 2009 г. Либия да бъде домакин на конференция на ООН срещу расизма и ксенофобията, казва говорителката на генералния секретар, цитирана от вестника.

Фактът, че Либия оглавява комитет на ООН, който тази седмица се събира в Женева за подготовката на конференцията, причини много неудобства на международната организация, а критиците припомниха досието на Триполи в областта на расизма и ксенофобията. Те обвиниха също Кадафи, че редовно финансира бунтовнически групировки в съседни африкански страни с надежда или да си върне средствата щом групировките спечелят войната, или да се изяви като посредник, ако те не успеят да се справят със съперниците си.

Миналия месец, пише "Ню Йорк сън", роденият в Египет палестински лекар Ашраф ал Хаджудж, освободен от Триполи заедно с петте български медицински сестри, осъдени за заразяването на либийски деца с ХИВ, обвини Либия в изтезания и заяви, че властите са го арестували, тъй като е чужденец. Много от твърденията на Ал Хаджудж бяха по-късно потвърдени в интервю за телевизия "Ал Джазира" на сина на полковник Кадафи - Сейф ал Ислам, отбелязва вестникът.