Кадафи нарече демокрацията фарс
Кадафи нарече демокрацията фарс / netinfo

Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че многопартийната демокрация е измама, поощрявана от правителства, които третират хората "като магарета" и им отказват достъп до реалната власт, съобщи официалната либийска информационна агенция Джана, цитирана от Ройтерс.

В своя реч миналата седмица Кадафи заяви, че Либия никога няма да се откаже от "държавата на народните маси" - система, при която властта е в ръцете на местни народни събрания. Либийският лидер от дълго време предрича, че тази система рано или късно ще бъде възприета от правителствата по света, съобщава Джана.

"Те говорят за смяна на властта (от една партия към друга). Какво означава това? Означава, че хората биват яздени като магарета", заявява Кадафи, който управлява Либия от близо 40 години. "На света му омръзна от партии и избори. Дори западната интелигенция е отвратена от партийната система и изборните фарсове. Тя признава факта, че това, което се случва не е демокрация, а фалшификация."

Муамар Кадафи взе властта в Либия през 1969 г. чрез държавен преврат и през 1977 г. обяви страната за джамахирия ("държава на народните маси") в опит да създаде перфектно общество в съответствие с възгледите си, изложени в неговата "Зелена книга". Местни народни събрания, контролирани от революционни комитети от почитатели на "Зелената книга", изпращат решенията си до представителите на властта на национално равнище чрез пирамида от комитети и конгреси.

Критиците на джамахирията като форма на управление твърдят, че тя е просто една маска за авторитарното управление и е причина за бедността на страната.