Кадафи критикува либийците
Кадафи критикува либийците / netinfo

Либийският лидер Муамар Кадафи смъмри сънародниците си, че разчитат твърде много на петрола, туризма и вноса и ги призова да започнат да произвеждат нещата, от които се нуждаят, предаде Ройтерс.

Ние не произвеждаме нищо. Ние само продаваме петрол и консумираме всичко, заяви Кадафи, цитиран от либийската агенция Джана. Този тип икономика, при която не произвеждате нищо и внасяте стоки в замяна на петрол, е катастрофа, посочи той. Кадафи разкритикува "консуматорското общество", както се изрази той, и предупреди либийците, че ги чака мрачно бъдеще, когато петролът се изчерпи.

Преди седмица синът на Кадафи Сейф ал Ислам също разкритикува положението в страната, като заяви, че в Либия няма свободни медии, а политическата система не е достатъчно демократична. Ислам, който се ползва с доверието на баща си, се спря на различни слабости на либийския обществен живот - от алчността на чиновниците в държавните институции до лошото състояние на здравеопазването и образованието и призова за редица реформи.

Реформаторската риторика не е нова за Кадафи, но според либийци е необичайно подобни критични изказвания да бъдат правени толкова често и то пред различни групи от хора, както през последните два месеца. Това засилва интереса към предстоящото обръщение към нацията на либийския лидер на 1 септември по повод годишнината от идването му на власт чрез преврат през 1969 г. Според Ройтерс е възможно тогава Кадафи да представи идеи за реформи, чиято цел е модернизирането на страната.