Кадафи амнистира сестрите?
Кадафи амнистира сестрите? / netinfo

Източници, близки до семействата на заразените със СПИН деца в Либия, съобщиха, че родители и роднини на децата ще обявят гражданско неподчинение, ако официалните власти не изпълнят обещанието си да изпратят заразените деца за лечение в Италия и Франция, пише вестник "Либия днес".

Източниците казаха също, че над 400 родители и близки са се събрали в четвъртък в сградата на Асоциацията в Бенгази, откъдето са изпратили писмо, в което уведомяват властите за началото на гражданското си неподчинение, след като се провалиха всички опити и преговори за изпращането на децата им за лечение в чужбина.

Анонимен източник е съобщил на редакцията на "Либия днес", че има достоверна информация, според която наказателният съд ще осъди българските медицински сестри и палестинският лекар, което означава потвърждение на смъртните им присъди, на следващото заседание.

Това от своя страна ще отвори вратите за политически и дипломатически преговори между родителите на заразените деца и Асоциацията "Кадафи", от една страна, и българското правителство, ЕС и САЩ от друга страна, като още отсега е определена датата за тази многостранна среща, а именно 30 следващия месец.

Според източника по време на честванията на 37-ата годишнина от септемврийската либийска революция лидерът на страната Муамар Кадафи в речта си ще обяви амнистия за българските медицински сестри след политическо споразумение между страните, в което ще бъде включено и изплащане на материални обезщетения на родителите на заразените деца.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин обсъди в Брюксел процеса срещу българските медицински сестри в Либия с еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро Валднер.

Двамата обсъдиха работата на международния фонд и продължаващия ангажимент на ЕК за скорошна положителна развръзка на случая, съобщиха от информационната дирекция на МВнР.

Срещата е била в рамките на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси и външни отношения" на ЕС, в което участваха министрите Калфин и Меглена Кунева.