Кацав подава оставка, ако му повдигнат официални обвинения
Кацав подава оставка, ако му повдигнат официални обвинения / netinfo
Израелският президент Моше Кацав отказа да подаде оставка, предадоха световните агенции. "Законът не изисква от мен да напусна поста си", заяви Кацав на пресконференция в Ерусалим. Президентът потвърди молбата си да бъдат преустановени временно задълженията му. Той увери, че ще се оттегли незабавно от поста, ако официално бъдат повдигнати обвинения срещу него.

"Няма да сведа глава и ще защитавам моята чест", подчерта Кацав. Той определи обвиненията срещу него като лъжливи и безпочвени.

"Станах жертва на недостоен заговор, на промиване на мозъците от страна на медиите", отбеляза президентът с пресекващ глас. Той обвини средствата за масова информация, че водят клеветническа кампания срещу него с помощта на полицията. В един момент Кацав се разкрещя на телевизионен репортер, че трябва да се срамува от начина, по който отразява скандала.

Президентът повтори тезата си, че не е извършил нито едно от многобройните престъпления, които са му приписвани. Кацав, който произхожда от Иран, намекна, че обвиненията срещу него са мотивирани от расизма в Израел срещу близкоизточните евреи, които традиционно са маргинализирани от своите сънародници, преселили се в страната от Европа.

"Ще се боря до последен дъх, дори това да означава световна война, за да изчистя името си", обеща той. В писмо до парламента Кацав помоли днес да бъдат прекратени функциите му временно. Това стана на фона на засилващите се призиви към него да подаде оставка.