Изтекли документи показват как ИД изгражда държавата си
Изтекли документи показват как ИД изгражда държавата си / ThinkStock/Getty Images

Изтекъл наръчник на "Ислямска държава" показва как терористичната групировка се е заела да изгради държава в Ирак и Сирия със съответните правителствени служби, хазна и икономическа програма за самозадоволяване. Документът от 24 страници, получен от "Гардиън", излага план за установяване на външни отношения, създаване на пропагандна машина и на централизиран контрол над петрола, природния газ и други важни сектори от икономиката.

Наръчникът, писан миналата година и озаглавен "Принципи за управлението на Ислямска държава", разкрива стремежите на ИД да изгради истинска държава и начините, по които е успяла да се превърне в най-богатата и най-дестабилизираща джихадистка групировка от последните 50 години. Заедно с други документи, получени от "Гардиън", той очертава картината на групировка, която макар да се кълне в основополагащия принцип на жестокото насилие, е също толкова ангажирана с по-светски въпроси като здравеопазване, образование, търговия, комуникации и работни места. Накратко, тя изгражда държава.

Перфектно организираният ужас на Ислямска държава

Следователно, когато западни самолети засилват въздушната война срещу обекти на ИД в Сирия военната цел не е въпрос само на аритметика от бойното поле. ИД вече е далеч повече от сбора на нейните бойци. Документът, писан като наръчник за обучаване на "административни кадри" в месеците, след като лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади обяви "халифат" в Ирак и Сирия на 28 юни 2014 г., описва накратко как да бъдат организирани правителствени служби за образование, природни ресурси, промишленост, външни отношения, връзки с обществеността и военни лагери.

Подготвен някъде между юли и октомври 2014 г., документът излага подробно как ИД ще построи отделни тренировъчни лагери за редовната войска и бойците ветерани. Ветераните, според документа, трябва да преминават опреснителни курсове всяка година, за да получават инструкции за "последните новости в оръжията, военното планиране и военните технологии". Наръчникът за изграждане на държава препоръчва да има отделна служба, която да отговаря за военните лагери - сложна уредба, която съдейки по описанието, далеч надхвърля възможностите на Ал Кайда в Афганистан от времето на планиране на атентатите от 11 септември.

Кой кой е в "Ислямска държава"

Документът разкрива за първи път, че ИД винаги се е стремяла да обучава децата в изкуството на войната. Пропагандата й от тази година ясно показа, че тя кара деца да участват във военно обучение и дори да застрелват пленници.

В текста, чийто автор е египтянин на име Абу Абдула, изрично се посочва, че това ще се прави от средата до края на 2014 г. Децата "ще бъдат обучавани да боравят с леки оръжия" и онези, "които се откроят", ще бъдат "избрани за назначаване в сигурността, включително на пропускателни пунктове или в патрули".

Текстът хвърля светлина върху нуждата на ИД да постигне унифицирана култура, обхващаща чужденци и местни, и необходимостта да се самозадоволява, като изгражда независими "фабрики за местно военно производство и производство на храни" и създава "изолирани зони за сигурност" за задоволяване на местни нужди.

Как функционира групировката "Ислямска държава"

Документът е придобит от бизнесмен, работещ в ИД, чрез изследователя Аймен ат Тамими, който през последната година работи върху съставянето на подробен сборник от достъпни за публиката документи на ИД.

От съображения за сигурност "Гардиън" не може да разкрие повече информация за бизнесмена, който е изнесъл близо 30 документа, включително финансов отчет от една от най-големите провинции на ИД.

ИД търпи военни поражения през последните седмици и някои араби сунити от Ракка казват, че държавничеството й май е по-добро на хартия, отколкото на практика. Но Тамими заяви, че наръчникът заедно с още 300 документа на ИД, с които той се сдобил през последната година, показват, че централната цел е изграждането на жизнена страна, основана на фундаменталистката теология. Генералът от резерва Стенли МакКристъл, който командваше военните части, помогнали за разгромяване на предшественичката на ИД в Ирак от 2006 до 2008 г., заяви за наръчника: "Ако действително е истински, е доста увлекателен и трябва да се прочете от всеки - особено от политиците на Запад".

Как живеят хората в "столицата" на Ислямска държава

"Ако на Запад гледаме на ИД като на стереотипна банда от убийци психопати, рискуваме драматично да я подценим".

"В "Принципите за ръководство на Ислямска държава" се вижда, че вниманието е насочено към образоването (всъщност индокриниране), като се започне с децата, но и в редиците й, признава се, че ефективното управление е от съществено значение, говори се за използването на технология за овладяване на информацията (пропагандната) и готовност за извличане на поуки от грешките на предишни движения".

"Не е по-различен от трудовете на Мао, практиките на Виетмин в Индокитай или други движения, за които зрелищните акции са само върхът на по-нюансиран айсберг от организирана активност".

Как се живее в царството на джихадистите

Чарли Уинтър, изследовател в университета в Джорджия, който е виждал документа, казва, че той показва големия капацитет на ИД за предварително планиране.

"ИД съвсем не е армия от тъпи кръвожадни фанатици, а дълбоко замислена политическа организация с изключително сложна, добре планирана инфраструктура в основата си".

Генерал-лейтенант Греъм Ламб, бивш началник на специалните сили във Великобритания, заяви, че наръчникът говори за текуща военна стратегия. Позовавайки се на раздели от текста, в които ИД непрекъснато повтаря, че е единственият истински представител на арабите сунити в региона, Ламб заяви, че е много важно да се осигури по-широко сунитско водачество в битката с ИД или рискуваме "да подхранваме това чудовище".

"Ако смятаме Даеш и халифата просто за мишена, която трябва систематично да бъде разрушавана от сили, различни от близкоизточните сунити, означава да не разбираме същността на тази битка".

"Тя трябва да се оглавява от арабско сунитско ръководство и техните многобройни племена в района, като ние на Запад и други религиозни групи в Близкия изток действаме в тяхна подкрепа. Не по този начин е изградена сегашната ни кампания срещу ИД, поради което сме обречени на потенциален провал".

Източник: БТА