Израел свали още две ракети, изстреляни от Хамас срещу Тел Авив
Израел свали още две ракети, изстреляни от Хамас срещу Тел Авив / снимки: Reuters

Израелската противоракетна система „Железен купол” свали още две ракети, изстреляни от Ивицата Газа срещу Тел Авив. Няма сведения за жертви или щети, предаде Ройтерс. Управляващото в ивицата Газа движение Хамас пое отговорност за обстрела. Това бе второто изстрелване на ракети по икономическата столица на Израел за днес. В предишното един човек бе ранен от отломки на свалена ракета, прехваната южно от Тел Авив.

Днес при израелските въздушни удари в Ивицата Газа бяха убити 20 палестинци, повечето жени и деца. Това е най-кръвопролитният ден от началото на израелската военна операция в сряда, предаде АФП.

Високопоставени представители на Хамас определиха като положителни водените с Израел преговори с посредничеството на Египет и уточниха, че дискусиите се съсредоточават върху гаранциите за спазване на прекратяване на огъня, предаде АФП. Хамас иска гаранции, че „агресията и убийствата ще спрат”, заяви пожелал анонимност представител на движението.

За Хамас приемлив вариант би бил САЩ, които са главният съюзник на еврейската държава, да станат гарант за спазването на примирието, заяви друг пожелал анонимност представител на Хамас. „Правят се усилия в тази насока. Ако не стане, не мисля, че някой би заложил политическата си репутация”, каза източникът.

Израел свали още две ракети изстреляни от Хамас срещу Тел Авив
netinfo

Двата лагера осъзнават, че времето изтича, а Израел заплашва да премине към сухопътно настъпление в Ивицата Газа, посочи източникът от Хамас. „Ако преговорите се проточат твърде много, ситуацията на място може да се развие така, че да провали всичките ни усилия”, отбеляза той, допълва БТА.

В същото време Международната журналистическа асоциация „Репортери без граници” осъди израелските удари над медийни офиси в Ивицата Газа и настоя Израел незабавно да ги прекрати. „Смята се, че най-малко деветима журналисти са ранени, а редица местни и международни медии не могат да вършат работата си. Офисите на редица местни и международни медии бяха улучени при въздушните удари”, се казва в изявление на „Репортери без граници”. Сред споменатите медии са Скай нюз Арабия, германската телевизия А Ер Де и арабската Ем Би Си, Абу Даби ТВ, Ал Арабия, Ройтерс, Ръша тудей, и агенция Маан.

„Тези атаки са препятствие пред свободата на информацията. Дори и взетите на прицел медии да са близки до Хамас, това с нищо не легитимира тези атаки”, заяви генералният директор на организацията Кристоф Делоар.

„Репортери без граници” настоява да се разследват обстоятелствата на въздушните удари. „Напомняме на израелските власти, че съгласно хуманитарното право медиите са под същата защита като цивилните и не може да се смятат за военни мишени”, изтъкна Делоар.

Руската телевизия „Русия днес” съобщи по-рано, че офисът в Газа на арабскоезичния й канал  е бил унищожен през нощта от израелски въздушен набег срещу два медийни центъра. Израелската армия потвърди удара и обясни, че той е бил насочен срещу антената на покрива на сградата, която движението Хамас ползвало за „оперативни комуникации”.

Израел свали още две ракети изстреляни от Хамас срещу Тел Авив
netinfo

От началото на израелската операция в сряда са извършени над 44 милиона опита за пиратско проникване в израелски правителствени сайтове, предаде Ройтерс.

Финансовият министър Ювал Щайниц заяви, че само един от тези опити е бил успешен. Хакнатият сайт, който той не назова, обаче е възобновил работа след като е бил блокиран в продължение на 10 минути. Обикновено опитите за хакване на израелски сайтове са неколкостотин на ден, посочи министерството. Сред атакуваните сайтове са били тези на израелския президент, на премиера и външното министерство, както и свързани с отбраната сайтове. Говорител на финансовото министерство уточни, че е имало атаки от цял свят, но повечето са идвали от Израел и от палестинските територии.

Движението Хамас настоява и за вдигане на блокадата на Ивицата Газа, която Израел наложи през 2007 г. след като ислямисткото движение победи на избори и пое контрол над територията. Двете страни се бяха договорили по това условие по време на примирие от януари 2009 г., но то не стана факт.

От началото на израелската военна операция в сряда са убити най-малко 66 палестинци и трима израелци.