/ БГНЕС
Израел стана първата страна в света, използвала в бойни мисии най-новите изтребители Ф-35, съобщи днес командващият Военновъздушните сили на еврейската държава Амикам Норкин, предаде ТАСС.

"Самолетите Адир (армейското название на Ф-35) са вече приети на въоръжение и участват в бойни мисии. Ние първи в света използваме Ф-35 в оперативната си дейност", написа той в Туитър.

САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие в света

Норкин не посочва в какви точно мисии са били използвани най-новите изтребители на израелската бойна авиация, отбелязва агенцията.

През декември миналата година армията на Израел приключи приемането и започна използването на първите доставени от САЩ Ф-35, наричани във войските Адир, което означава на иврит "могъщ".

Израел е купил от САЩ 50 изтребителя Ф-35, но засега е получил само десетина. По принцип еврейската държава планираше да поръча в САЩ 33 такива самолета, но през ноември 2016 г. правителството реши да купи още седемнайсет.

Първият полет на Ф-35 от израелските ВВС, управляван от израелски пилот, бе извършен на 13 декември 2016 г. По данни от медиите всяка от машините, доставени на Израел, струва близо 100 милиона долара. Многоцелевите изтребители от този модел са конструирани по технологията "стелт" и могат да носят ядрени бойни заряди, допълва ТАСС.
БТА