Израел, Сирия, България - във въздуха се носи напрежение
Израел, Сирия, България - във въздуха се носи напрежение / снимка: Reuters

Израелски туристически автобус бе взривен от атентатор самоубиец с фалшиви американски документи в популярния български курорт Бургас. Убити бяха петима израелски туристи, шофьорът и атентаторът.

България е популярна дестинация за израелски младежи и израелски служители вече бяха изразили тревога, че тя може да стане мишена на терористично нападение, пише сп. "Икономист".

Връзките в политиката и сигурността между двете страни станаха по-тесни през последните години, тъй като Израел се стреми да изгради нови съюзи в източното Средиземноморие след разрива с дългогодишния си съюзник Турция.

Премиерът Бенямин Нетаняху веднага обвини ливанската групировка Хизбула и поддръжниците й в Иран за атентата. Освен че открои опасностите над бъдещите планове за пътуване, нападението в Бургас напомни на израелците в какво напрегнато време и район живеят.

Часове преди атентата в България в бомбено нападение в Дамаск бяха убити хора от най-тесния кръг на сирийския президент Башар Асад. Следващата сутрин в. "Ню Йорк таймс" писа, че Израел и САЩ обмислят възможността израелски самолети да бомбардират сирийски складове с химически оръжия, заради опасения, че такива оръжия може да попаднат в ръцете на Хизбула.

В летния зной внезапно във въздуха надвисна усещане за военно напрежение, пише "Икономист".