Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Израел одобри изграждането на 1 936 нови преселнически домове върху окупирани палестински територии, съобщи АФП.

89% от новите домове ще бъдат издигнати в „населени места, които Израел може да се наложи да евакуира при бъдещо мирно споразумение с палестинците“.

Територията на селищата значително се е увеличила при премиера Бенямин Нетаняху и неговия съюзник президента на САЩ Доналд Тръмп.

Израел разследва свои граничари, стреляли по палестинец в гръб


Нетаняху се бори за политическото си оцеляване, изправен пред обвинения в корупция и след като не успя да състави ново коалиционно правителство след изборите през април и септември. Премиерът, който бе обвинен през ноември в подкуп, измама и нарушаване на доверието, сега е изправен пред трети парламентарни избори през март.

„Въпреки липсата на ясен мандат, това правителство се грижи както обикновено - да продължи масовото насърчаване на вредното и ненужното строителство на окупирана територия и на места, които Израел ще трябва да евакуира“, се казва в съобщение на „Пийс Нау“, организацията, съобщила за изграждането.

Палестинският лидер се похвали, че е „зашлевил“ САЩ през лицето

"Нетаняху продължава да саботира перспективите за мир, като влече Израел в антидемократична еднодържавна реалност, наподобяваща апартейд."

Според организацията, 1 150 от единиците са одобрени за „депозит“ или фаза първа от процеса на планиране. Общо 786 единици са получили окончателно одобрение, включително 258, които предстои да бъдат построени в Хареша, "незаконна територия" на запад от град Рамала на Западния бряг.

Израел окупира Западния бряг и Източен Йерусалим в шестдневната война от 1967 г. с ход, никога не признат от международната общност. Съгласно международното право селищата му се считат за незаконни и се разглеждат като основна пречка за мира. Около 600 000 израелски заселници живеят на Западния бряг и анексирания от Израел Източен Йерусалим сред около 2,9 милиона палестинци.

В края на миналата година администрацията на Тръмп заяви, че вече няма да смята израелските селища в окупираните територии за незаконни. Този ход беше приветстван от съюзника на Тръмп Нетаняху, докато палестинците бяха възмутени.

Европейският съюз, Организацията на обединените нации и други обаче подчертават, че продължават да смятат селищата за незаконни.

Според „Пийс нау“ броят на новите домове за преселници, одобрени от Израел, почти се е удвоил, откакто Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г.
БГНЕС